HARLINGEN, 14 maart 2011.  Bij het schoonmaken van het Harlinger strand naast de Zuiderpier raakte een landbouwtractor met kiepaanhanger van Loonbedrijf Tolsma uit Tzum vast in het zand en slib. Een graafmachine van hetzelfde loonbedrijf probeerde de trekker los te trekken, maar kwam eveneens vast te zitten. Ondertussen werd het vloed en kwamen beide grondverzetmachines in het zeewater te staan. Een graafmachine op rupsbanden werd ingezet, maar kon evenmin de tractor met kipper en graafmachine loskrijgen. Bij de reddingsactief bij opkomend water verloor de graafmachine één van de rupsbanden, maar kon zichzelf nog net in veiligheid stellen. Een ponton met kraan werd vanuit de haven van Haringen ingezet, maar kon door de ondiepte niet dicht genoeg bij de tractor en graafmachine komen. In de loop van de avond en nacht wordt opnieuw getracht de beide machines te bevrijden..De tractor met kipper was vastgeraakt in het zand toen het bij laag water over het drooggevallen strand langs de Zuiderpier richting havenmond reed om daar langs de laagwaterlijn slib te storten. Bij opkomend tij zou het zeewater het slib mee terug de Waddenzee nemen. Het slib was verzameld op het hoger gelegen strand, nabij de Waddenzeedijk.

Details

Bij schoonmaakwerkzaamheden op het Harlinger strand langs de Waddenzee raken een tractor met kiepaanhangwagen en graafmachine raken vast in het zand en slib langs de Zuiderpier en komen bij vloed in h
HARLINGEN, 14 maart 2011. Bij het schoonmaken van het Harlinger strand naast de Zuiderpier raakte een landbouwtractor met kiepaanhanger van Loonbedrijf Tolsma uit Tzum vast in het zand en slib. Een graafmachine van hetzelfde loonbedrijf probeerde de trekker los te trekken, maar kwam eveneens vast te zitten. Ondertussen werd het vloed en kwamen beide grondverzetmachines in het zeewater te staan. Een graafmachine op rupsbanden werd ingezet, maar kon evenmin de tractor met kipper en graafmachine loskrijgen. Bij de reddingsactief bij opkomend water verloor de graafmachine één van de rupsbanden, maar kon zichzelf nog net in veiligheid stellen. Een ponton met kraan werd vanuit de haven van Haringen ingezet, maar kon door de ondiepte niet dicht genoeg bij de tractor en graafmachine komen. In de loop van de avond en nacht wordt opnieuw getracht de beide machines te bevrijden..De tractor met kipper was vastgeraakt in het zand toen het bij laag water over het drooggevallen strand langs de Zuiderpier richting havenmond reed om daar langs de laagwaterlijn slib te storten. Bij opkomend tij zou het zeewater het slib mee terug de Waddenzee nemen. Het slib was verzameld op het hoger gelegen strand, nabij de Waddenzeedijk.

Bestandsnaam - Filename: mvd-20110314-303.jpg
Bron - Source: FotoCommunicatie.nl
Datum - Date 14 Mar 2011
Locatie - Location: Harlingen Friesland Netherlands
Credit: FotoCommunicatie.nl
Copyright: Meindert van Dijk
Model Release: No
Property Release: No
Beperkingen - Restrictions:
Direct Link:
Zoekwoorden - Keywords:
Harlingen
Tolsma - Tzum
Wadden Sea
Waddenzee
afgaand tij
drijfzand
eb
graafmachine
grondverzet
grondwerkzaamheden
haven
kiepaanhangwagen
kipper
landbouwtractor
landbouwtrekker
loonbedrijf
opkomend tijd
redding
reddingspoging
slib
strand
tractor
trekker
vloed
zand
zandkipper
zee
zeewater