Grondverzetmachines vast op strand Harlingen { 27 images } Created 14 Mar 2011

Grondverzetmachines loonbedrijf raken bij opkomend tij vast op Harlinger strand.

HARLINGEN, 14 maart 2011. Bij het schoonmaken van het Harlinger strand naast de Zuiderpier raakte een landbouwtractor met kiepaanhanger van Loonbedrijf Tolsma uit Tzum bij opkomend tij vast in het zand en slib. Een graafmachine van hetzelfde loonbedrijf die de trekker probeerde los te trekken kwam eveneens vast te zitten. Tijdens de opkomende vloed kwamen beide grondverzetmachines in het zeewater te staan.

Een graafmachine met rupsbanden werd ingezet, maar kon evenmin de tractor met kipper en graafmachine loskrijgen. Bij de reddingsactief bij opkomend water verloor de graafmachine één van de rupsbanden, maar kon zichzelf nog net in veiligheid stellen.

Vervolgens werd een ponton met kraan vanuit de haven van Haringen ingezet. Door het ondiepe water kon de ponton niet dicht genoeg bij de tractor en graafmachine komen. In de loop van de avond en nacht wordt opnieuw getracht de beide machines te bergen..

De tractor met kipper was bij laag water in het zand vastgeraakt toen het over het drooggevallen strand langs de Zuiderpier richting havenmond reed om daar langs de laagwaterlijn slib te storten. Bij opkomend tij zou het zeewater het slib mee terug de Waddenzee nemen. Het slib was verzameld op het hoger gelegen strand, nabij de Waddenzeedijk.
View: 100 | All