Hoogwater Noorderleeg - Reddingsactie paarden in Marrum { 264 images } Created 23 Feb 2018

De reddingsactie voor de paarden in Marrum begon op 1 november 2006, nadat in de nacht van 31 oktober op 1 november na de Allerheiligenvloed circa 200 paarden vast waren komen te zitten op een kwelder bij de Friese plaats Marrum.

De eerste reddingspoging werd ondernomen door de 105 Brugcompagnie van de Koninklijke Landmacht. Met een vlot bestaande uit twee pontons werd geprobeerd om de paarden naar het vasteland brengen. Deze poging mislukte doordat het water inmiddels gezakt was. Daardoor kwam het vlot meerdere malen vast te zitten. In de tussentijd werden de dieren voorzien van water en voer en kwam er ter controle regelmatig een veearts langs.

Friezin Micky Nijboer kwam op het idee een nieuwe reddingspoging uit te voeren gebaseerd op het natuurlijke gedrag van paarden. Omdat paarden kuddedieren zijn zouden indien de leidende merrie gehalsterd en naar de wal geleid kon worden, de overige paarden wellicht volgen. Bij deze reddingsactie werden er op 3 november zes paarden met amazones gebruikt, vier in het water en twee op het land. Het halsteren van de leidende merrie bleek niet nodig, de opgesloten kudde volgde als vanzelf de amazones toen die zich erbij hadden gevoegd. Er werd naderhand in de media gesproken van 'lokpaarden'. Na ongeveer 15 minuten hadden alle paarden het vasteland bereikt. Van de 227 paarden overleden er 25 door verdrinking, onderkoeling of longontsteking.
(Bron: Wikipedia)

On the 3th of november 2006 more than 200 horses that were captured in seawater were rescued by 6 ladies. Micky Nijboer was one of these 6 and took the initiative to gather the others and came up with the plan how to do it. (Bron: website Micky Nijboer: http://mickynijboer.webs.com)
View: 100 | All

Loading ()...