Lemmer - Ir. D.F. Woudagemaal - Bouw bezoekerscentrum ir. D.F. Woudagemaal van start { 4 images } Created 15 Jun 2010

De bouw van het nieuwe bezoekerscentrum bij het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, onderdeel van UNESCO Werelderfgoed, is van start. Onder toeziend oog van Arie Kranendonk, voorzitter van het Stichtingsbestuur ir. D.F. Woudagemaal, hebben dijkgraaf Paul van Erkelens en gedeputeerde Jannewietske de Vries dinsdagmiddag 15 juni 2010 de eerste paal geslagen. Er is jarenlang hard gewerkt om de financiering voor de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum mogelijk te maken. In 2009 lukte het om de begroting rond te krijgen en kon de voorbereiding voor de bouw beginnen.

Voor het stichtingsbestuur betekent de start van de bouw een grote mijlpaal. Voorzitter Arie Kranendonk: ,,We zijn al vanaf 2001 bezig om het nieuwe bezoekerscentrum te realiseren. Desondanks verzorgen onze zestig enthousiaste vrijwilligers de rondleidingen al jaren vanuit een oude bouwkeet. Als dit nieuwe bezoekerscentrum klaar is, kan op een goede manier uitgelegd worden hoe het watersysteem werkt. Daarnaast wordt ook prominent de techniek achter het stoomgemaal in beeld gebracht."

Overigens is de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum door schenkingen van een groot aantal partijen mogelijk gemaakt. Wetterskip Fryslân financiert daarbij één miljoen euro en datzelfde bedrag wordt ook beschikbaar gesteld door de provincie Fryslân. De totale investering voor de bouw van het bezoekerscentrum bedraagt 3 miljoen euro. Verder heeft het stichtingsbestuur de exploitatie voor de komende jaren sluitend gemaakt.

Het gemaal uit 1920 is in eigendom van Wetterskip Fryslân en is het grootste en het enige werkende stoomgemaal ter wereld. Bij een hoge waterstand zorgt het nog steeds voor droge voeten in Friesland. In 1998 is het uitstekend onderhouden monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Bron: Wetterskip Fryslân
View: 100 | All